Eerlijk zullen we alles delen

“ Estate Planning”, wat is dat? Erfbelastingbelasting besparen!

Wij krijgen vaak de vraag: “Doen jullie ook aan Estate Planning en wat is dat eigenlijk?”

Het klinkt erg duur, maar het is juist een manier om erfbelasting te besparen. Erfbelasting is de belasting die erfgenamen betalen over een nalatenschap. Mag dat zo maar en vindt de fiscus dat goed? Ja dat mag en de fiscus vindt dat goed! Erfbelasting betalen erfgenamen over wat ze van u erven. Het is logisch dat als ze minder erven, zij minder belasting betalen. Er zijn grofweg drie manieren om te zorgen dat er minder erfbelasting betaald wordt.

1. Testamenten
Met testamenten kunt u erfbelasting besparen. U kunt uw testament zo flexibel inrichten dat het bijna altijd leidt tot besparing van erfbelasting. Niemand betaalt graag te veel belasting. Ook zijn er veel mensen waarbij het vermogen vastzit in de eigen woning. Als u komt te overlijden en er is geen contant geld om de erfbelasting te betalen, hebben uw erfgenamen een probleem. Hiervoor zijn oplossingen mogelijk. En wellicht wilt u gebruik maken van de vrijstelling die kleinkinderen hebben. Het loont in elk geval om eens met uw oude testament naar de notaris te gaan om te kijken of het voor u momenteel op de meest gunstige wijze is geregeld. Als u nog nooit een testament heeft gemaakt, is het zeker verstandig eens een afspraak te maken.

2. Schenken
Door bij leven te schenken, vermindert uw vermogen. U kunt natuurlijk in contanten schenken, bijvoorbeeld door geld over te maken. Bedenk daarbij wel dat als degene die het geld ontvangt in gemeenschap van goederen gehuwd is, de schenking bij een echtscheiding gedeeld moet worden! Dat kunt u anders regelen. Daarnaast kan het zijn dat uw vermogen “vastzit”, bijvoorbeeld in uw huis. U kunt tóch schenken. We noemen dat schenken op papier.

3. Huwelijkse voorwaarden
Veel mensen hebben ooit huwelijkse voorwaarden gemaakt, bijvoorbeeld omdat ze misschien ooit een eigen zaak wilden beginnen. Het vermogen zit dan vaak nu bij één van de echtelieden. Het aanpassen of opheffen van de huwelijkse voorwaarden levert bijna altijd een voordeel op.

Tenslotte
Mocht u zich afvragen of u zelf alles goed geregeld heeft, neem contact op met een van de juristen van Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen:

mr. E.R. (Eline) Koers

mr. C. (Cees) Doppenberg

 

Nieuwsbrief